2017-1.3.1-VKE-2017-00025

Az Erinaco Innováció Kft. és az Óbudai Egyetem az MPM Research Kft. vezetésével egy három tagú konzorcium tagjaiként gyártástechnológiai kutatást végez. A projekt összköltsége 1 400 876 332 Ft. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a kutatást 1 098 896 287 forinttal támogatja.

A projekt keretében a 3D fém nyomtatási technológia tovább fejlesztése valósul meg. A kutatás-fejlesztés 3 évre tervezett időtartama alatt egy technológiai know-how és egy gyártóeszköz prototípusa jön létre. Az eszköz moduláris felépítésű és leginkább az alkatrész gyártás területén jelent áttörést. A kifejlesztésre kerülő gyártási eljárás a 3D fémnyomtatási technológia előnyeit ötvözi a CNC forgácsolásos és lézer szinterezéses technológiák nagy pontosságával. A gyártóeszköz akár operátor nélkül is működtethető, könnyen kezelhető, így a világ bármely részén könnyen beépíthető akár a már meglévő, akár egy újonnan kialakításra kerülő gyártó rendszerbe, gyártási folyamatba.

A technológiai újításnak és a kifejlesztett eszköznek köszönhetően költséghatékonyabban lesznek gyárthatók akár nagy komplexitású vagy kis szériás szerszámok, illetve alkatrészek. A projekt hasznosíthatósága nemzetgazdasági szinten is jelentkezik, a technológiai know-how, a gyártóeszköz és gyártási kapacitás egyaránt értékesíthetők, az iparág számos szereplője profitálhat a projekt eredményéből.

Az additív gyártás lehetővé teszi nem csak az egyedi, de a nagysorozatú alkatrészgyártás versenyképességének növelését. Az új technológiának köszönhetően olyan belső struktúrával rendelkező alkatrészek is gyárthatóvá válnak, amelyeket öntéssel, kovácsolással, marással, stb. nem lehetséges gyártani. Így adott esetben nem csak a tervezési folyamat időszükséglete csökken, de a gyártási folyamatban is jelentős időt lehet megtakarítani. Ennek köszönhetően piacképesebb alternatívát nyújt a projekt során fejlesztett technológia, mint a most elérhető technológiák. Célunk additív gyártástechnológiák kifejlesztése autóipari, fröccsöntőipari, orvostechnikai, vagy egyéb alkatrészek gyártására. A kutatásunk során különböző ipari területekre fejlesztett alkatrészeken vizsgáljuk a gyártástechnológiát, és optimalizáljuk ezen alkatrészek gyártását minőség és költség szempontjából. A fejlesztett eszköz magában foglal egy 3D fém nyomtató modult, egy CNC modult, automatizált pozícionáló modult és az eszköz moduláris felépítésének köszönhetően tetszőleges, egyéb moduláris egységet. A komplex felépítés nagy szabadságot eredményez az alkatrész gyártása során, aminek eredményeképp magas szintű precizitás érhető el mind strukturális, mind topológiai szempontból.